30 april 2011

Sanningen bakom arbetslöshetssiffrorna

Arbetslösheten i Spanien är rekordstor, men siffrorna speglar inte hela verkligheten.

Den senaste kvartalsrapporten gällande arbetslösheten i Spanien utgör en ny kalldusch och fastställer att antalet arbetslösa nu närmar sig fem miljoner. Siffran är svindlande och anledningen till att den inte väcker ett större ramaskri är att den inte överensstämmer helt med verkligheten.

Arbetslösheten är regeringens och befolkningens främsta bekymmer i dagsläget. Regeringschefen José Luís Rodríguez Zapatero har själv medgivit att han har svårt att sova när han tänker på hur många som inte har en sysselsättning. Även om arbetslöshetssiffrorna är rekordhöga och många familjer har det svårt i dagsläget, är dock sanningen att den svarta marknaden är enorm.

Ingen vet exakt hur många av de registrerade arbetslösa som arbetar svart. Den senaste tiden har detta dock varit föremål för studier och det finns uppskattningar om går från hundratusentals till flera miljoner. Det har motiverat regeringen att studera en annorlunda strategi för att motverka situationen. Ett av dem antogs igår i ministerrådet och går ut på att företagare ska beviljas en sorts karenstid, då de kan legalisera sina svartjobbare. De hotas samtidigt av extra hårda kontroller och straff om de inte utnyttjar tillfället.

En del hävdar att om arbetslösheten i verkligheten vore så utbredd som siffrorna antyder skulle det förekomma revolter i Spanien. Det är svårt att avgöra, men helt klart är att det finns många som lyfter både arbetslöshetsersättning och svart lön. Själv känner jag flera stycken, men jag känner ingen som är sysslolös mot sin vilja. Det är en situation som är mycket svår att styra upp, då många gånger både arbetsgivarna och de anställda uppskattar de fördelar som det innebär att verka skattefritt.

Detta betyder inte att arbetslösheten inte är ett verkligt och smärtsamt problem i Spanien. Den måste dock hanteras från fler infallsvinklar än vad som traditionellt gjorts.

1 kommentar:

  1. Helt enig med dig Mats, att om det vore så många arbetslösa i verkligheten så ville det kännas mycket mer här i vardagen vilket man inte gör.

    Urban

    SvaraRadera