02 maj 2011

Goyas minne alltjämt färskt

Idag är det 2 maj - Dos de Mayo - och helgdag i Madrid. Varje år firas minnet av folkrevolten mot Napoleons styrkor, 2 maj 1808, som förevigades av den kände hovmålaren Francisco de Goya genom de två jättelika tavlorna “El dos de mayo” och “El tres de Mayo”, som kan beskådas på Pradomuséet.

Upproret startade på morgonen när det blev känt att den franske kejsaren låtit hämta hela den spanska kungafamiljen för resa till Bayonne, i Frankrike, där Napoleon hade för avsikt att tillsätta Carl IV:s son, sedermera Fernando VII på den spanska tronen. När Madridborna nåddes av nyheten gick de till attack med diverse tillhyggen mot Napelons soldater, som leddes av Murat. Varken den spanska adeln eller en stor del av den spanska armén anslöt sig till upproret, som slogs brutalt ned efter ett par timmar.

Samma natt avrättades hundratals upprorsmän och misstänkta upprorsmän utanför staden. Det skildras i Goyas tavla “Tres de Mayo”, som tillsammans med Picassos “Guernica” är en de mest kända skildringarna av krigets grymheter.

Efter det brutala nedslaget av revolten förklarade de två borgmästarna i Madridförorten Móstoles i ett känt dekret krig mot Napoleon. (Det kan liknas vid om kommunfullmäktiges ordförande i Haninge skulle ha förklarat krig mot Sovjeunionen efter incidenterna i Hårsfjärden.) I det spanska självständighetskriget föddes termen “guerilla” (små krig, på spanska) och med denna nya taktik kunde spanjorerna slutligen besegra fransmännen 1812.

Francisco de Goya upplevde i första person som hovmålare förvecklingarna och maktkampen i det spanska hovet under Carlos IV, samt självständighetskriget. Målaren drog sig inte för att uttrycka sitt förakt för kungligheterna i den det kända porträttet av kungafamiljen “La familia de Carlos VI”.

Goyas liv har varit föremål för flera filmtolkningar. I en av de senaste gestaltas konstnären av Stellan Skarsgård, som spelar mot två senare Oscarsvinnare, Javier Bardem och Natalie Portman. Filmen “Goyas Ghost´s” är från 2006 och regisserad av Milos Forman. Det är en nattsvart film med en god portion amerikanska klichéer, men sevärd för den som är historiskt intresserad och om inte annat för den lysande Natalie Portman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar