03 maj 2011

Motkandidat som inte övertygar

Mariano Rajoy förväntas bli Spaniens nästa regeringschef, men han får ett mycket lågt betyg av allmänheten. Bilden tog jag i samband med ett av hans besök i Marbella.
För första gången någonsin får Partido Populars Mariano Rajoy högre betyg av spanjorerna än Zapatero. Det har bara tagit sju år och ett besked om att PSOE-ledaren slutar nästa år, innan PP-ledaren kunnat gå om i sympatimätningarna. Dessutom gör han det inte på egna meriter, utan för att Zapatero befinner sig i närmast fritt fall.

Rajoy får i den den senaste kvartalsundersökningen från statliga CIS (Centro de Estudios Sociológicos) ett medelbetyg på 3,46. För en en svensk kan det låta ganska bra, men i Spanien kör man med en tiogradig skala..! Zapatero har numera rasat till 3,41.

Det är ganska signifikativt att ingen partiledare i landet ens får godkänt, det vill säga 5,0 eller högre. Spanjorerna har aldrig haft någon högre uppfattning om sina politiska ledare, men frågan är om inte omdömet nu är lägre än någonsin.

När Spanien utsatts för den värsta ekonomiska krisen på nära ett sekel har politikerna varit oförmögna att bilda en enad front, i nationens intresse. Där bär Rajoy en stor del av skulden och det är en av förklaringarna till att han hittills inte vunnit folkets stöd.

Om inget riktigt oväntat inträffar kommer Mariano Rajoy att bli regeringschef nästa år, efter två misslyckade försök. Förvänta dig dock inte en stor folkfest i Spanien på valnatten, förutom vid PP:s huvudkontor på Calle Génova i Madrid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar