Spanska jordbrukssektorn rasar över anklagelserna om smitta, som hotar orsaka omfattande förluster. |
Ett parti gurkor från Spanien, Málaga närmare bestämt, misstänks vara källan till den ehec-epidemi som skördat minst två dödsoffer i Tyskland och som gjort att dussintals andra personer insjuknat i flera nordeuropeiska länder, inkluderat Sverige. I Spanien råder dock stort tvivel huruvida bakterierna skulle ha uppstått i landet. De prov som hittills gjorts har inte visat några spår av ehec-bakterier.
Den spanska jordbrukssektorn är upprörd över det sätt på vilket Spanien pekats ut som smitthärd. Det är nämligen inte första gången som EU-länder lättvindigt larmat om spanska livsmedel, som sedan visat sig vara fria från defekter. Varje gång har livsmedelssektorn drabbat av stora förluster.
De aktuella gurkorna är odlade i Almería och har exporterats från ett företag i Algarrobo, öster om Málaga. Då samtliga gurkor från den aktuella producenten går på export har inget larm gått ut i Spanien.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar