Det har rått en spänd väntan i natt vid Puerta del Sol, efter att manifestationen förklarats som olaglig av valnämnden. |
Vid midnatt i morse startade det som i Spanien kallas för ”reflektionsdagen”. Den innebär att valkampanjen måste ha upphört på tolvslaget och att inga former av politiska yttringar får organiseras. Detta för att väljarna ska ha möjlighet att smälta intrycken från valkampanjen i lugn och ro och ges möjlighet att bestämma sin röst utan yttre påverkan.
Problemet är att i Madrids Puerta del Sol och på mängder av andra platser runt om i Spanien har den nya missnöjesrörelsen ”Spanish Revolution” förskansat sig och den har av en mycket oenig valnämnd (fem röster mot fyra) bedömts bryta mot vallagen. Detta innebär i sin tur att ordningsmakten är skyldig att agera och beivra detta lagbrott.
Den ytterst heta potatisen ligger nu i händerna på regeringen och främst hos inrikesministern Alfredo Pérez Rubalcaba, som är högste chef för säkerhetsstyrkorna. Regeringen är skyldig att se till att lagen följs, men det är tydligt att demonstranterna inte kommer att flytta på sig frivilligt.
Det sista regeringen vill ha på halsen är en våldsam evakuering av de spanska torgen. Bilder på kravallpoliser som går loss på fredliga demonstranter gör sig inte så bra i varken spansk eller internationell press.
Oppositionspartiet Partido Popular efterlyser att lagen följs och pustar samtidigt ut rejält i kulisserna att de slipper fatta beslutet själva. Förmodligen kommer myndigheterna att informera demonstranterna om deras lagbrott, men undvika våldsamma aktioner.
Det återstår att se om protesterna påverkar valresultatet, i en kampanj där man på slutet talat väldigt lite om valet i sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar