27 april 2011

Vem ställer UD till svars?

Ambassadörsresidenset i Madrid är obebott sedan snart nio månader. Det är en minst sagt pinsam situation.

Det har snart gått nio månader utan att Sveriges utrikesdepartement varit kapabelt att tillsätta en ambassadör på den lediga posten i Madrid. När Sydkusten skrev om detta i januari svarade UD att utnämningen var nära förestående. Av resultatet att döma verkar de ha föga kontroll på situationen. 
Bristen på ambassadör bör visserligen inte leda till någon diplomatisk konflikt med Spanien, men det främjar knappast relationerna. Dessutom är det nonchalant av UD att låta den sedan tidigare minimala personalskaran på ambassaden dra ett ännu större lass.

En oundviklig konsekvens är att ambassadens initiativ hämmas i betydande utsträckning. Kulturevenemang och andra aktiviteter måste hållas på ett minimum, när de ambassadanställda har fullt upp med sina ordinarie bestyr. Dessutom minskar naturligtvis det diplomatiska och sociala utbytet, när Sverige inte kan ställa upp med en ambassadör som deltar i ceremonier och mottagningar. Affärsattachén Jörgen Persson må vara hur driftig som helst, men han kan knappast täcka upp alla uppgifter som normalt faller på ambassadören och samtidigt sköta sina egna uppgifter. Särskilt inte under en så lång period.
När Sydkusten intervjuade representanter för UD i  januari skyllde de främst på att EU-ordförandeskapet inneburit en stor belastning. Det skulle alltså innebära att sex månaders extra belastning hos UD motiverar nio månaders (för tillfället...) extra belastning hos de ambassadanställda i Madrid.
Situationen är särskilt pinsam med tanke på den viktiga position som ambassadörsposten just i Madrid utgör och som enligt UD själva är en av de mest eftertraktade. Det senare är dock svårt att förstå, mot bakgrund av hur svårt det uppenbarligen är att finna en kompetent person som kan fylla vakansen.
Det förefaller som att vi står inför ett fall av allvarlig inkompetens, eller i vilket fall nonchalans. Frågan är bara vem som ställer UD till svars?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar