17 maj 2011

Elabonnenter måste alltid vara "i stöten"

De spanska elbolagen är inte alltid rumsrena i sin mätning och fakturering.


De ledande spanska elbolagen har dömts att betala svindlande belopp i böter, för kartellbildning. Nyheten har knappast förvånat någon, möjligtvis att elbolagen faktiskt fällts av konkurrensverket.

Precis som i Sverige har liberaliseringen för ett par år sedan av den spanska elmarknaden knappast gynnat kunderna. De abonnenter som varit mest påpassliga har på sin höjd kunnat åtnjuta omkring två procents rabatt. Samtidigt har dock elpriserna höjts kraftigt i flera omgångar, så sent som vid årsskiftet med drygt tio procent.

Elräkningen är för många abonnenter så svidande att regeringen beslutade för ett par år sedan att tvinga elbolagen att fakturera månadsvis, mot tidigare varannan månad. Visst har åtgärden gjort det lite lättare att betala räkningen, men vid det här laget har månadskostnaden blivit närmast lika stor som den tidigare var för två månader.

Det är inte lätt att försöka sig på att förstå elräkningen och hur man uppnår de förmånligaste villkoren som kund. Trots det bör man alltid vara på sin vakt, för elbolagen har åtskilliga gånger visat att de utnyttjar alla möjligheter att salta räkningen.

En metod, som redan fällts men som ändå upprepar sig, är att bolagen medvetet gör schablonmätningar som ligger betydligt under den verkliga konsumtionen. Sedan debiterar de kunden i efterskott för mellanskillnaden, när elpriset stigit.

Tipset är sålunda: Ta inte för givet att elräkningen är korrekt och dra dig inte för att reklamera. Ofta lämnar bolagens egen kundtjänst en hel del övrigt att önska, men kommunernas konsumentkontor brukar vara tjänstvilliga.

5 kommentarer:

  1. Vi ser aldrig några elräkningar då vi inte är anslutna till elnätet, det verkar som om det är ett bra beslut att inte vara inkopplade. Vi har idag solel med en kompletterande generator. Vi skal fortsätta att bygga ut solelen samt eventullet komplettera med en vindsnurra så att vi på lite sikt kan pensionera generatorn.

    SvaraRadera
  2. Hej Jonny. Det låter som en praktisk lösning. Bor ni på landet? Vad har ni för bränslekostnad då?

    SvaraRadera
  3. Hej Mats,
    Ja vi bor på landet, en mil från Funkan mot Coin (Mijas golf road). Bränslekostnaden är väl idag rätt hög ca 150 Euro i månaden, men lär sjunka drastiskt när vi väl har systemet fullt utbyggt.
    Vi hoppas ha det mesta klart inom ett år.

    SvaraRadera
  4. 150 euro är som en dyr elräkning. Och helt miljövänligt är det väl inte heller. Men det låter som om det kommer bli bra till slut.

    SvaraRadera
  5. De etthundrafemtio eurona inkluderar gasen och är givetvis i högsta laget, men som sagt det kommer att bli bra när allt är utbyggt.
    Skulle vi velat haft vanlig el så hade vi också fått betala ledning och stolpar...

    SvaraRadera