05 juli 2011

Studierna konkurreras ut


Nyligen besökte jag juridikfakulteten på Málagas universitet. Terminen är i praktiken över och lärarna sammanställer säsongen och tentar av de elever som fått underkänt i vissa ämnen.

Vanligtvis är det högtryck i universitetsområdet Teatinos, men den här dagen rådde en skön avstressad stämning som gjorde att min intervju gick mer in på djupet. Jag började utbyta intryck om det spanska skolsystemet med en av chefslärarna på fakulteten och hon höll med om många av mina åsikter. Hon skakade uppgivet på axlarna och förkunnande medan hon tittade ut mot gatan: ”Hur ska vi kunna konkurrera med ALLT som finns därute.”

Läraren syftade på den oändliga mängd nöjen som samhället har att erbjuda och som mångdubblats med IT-boomen. Hon säger att det närmast är en omöjlig uppgift att förklara för dagens ynglingar varför de ska anstränga sig med tråkiga studier, när de kan ha så mycket roligare utanför universitetsområdet.

Situationen har dock varit värre. Före krisen rasade antalet universitetsstudenter kraftigt. Många lockades av de feta lönerna inom byggsektorn. Det lockbetet är nu borta och därför inser fler att det är viktigt med en ordentlig utbildning.

Men även om det inte längre finns så många attraktiva jobb som lockar är det istället Facebook, Tuenti, dataspel och dokusåpor som avleder ungdomarnas intresse från skolböckerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar