01 juli 2011

Insyn sällsynt i Spanien


Ett utfall i provinsdomstolen i Sevilla speglar ett fenomen där den spanska demokratin fortfarande har mycket att lära. Det handlar om offentlighetsprincipen, som är ytterst sällsynt i Spanien.

Provinsdomstolen i Sevilla har fastslagit att protokollen från den andalusiska regionalregeringens möten får läsas av utredningsdomaren som granskar den misstänkta bedrägerihärvan som berör obehöriga avgångsvederlag. Den socialistiska regionalregeringen har insisterat på att protokollen inte får läsas av utomstående, inte ens av en domare.

Det är anmärkningsvärt, men definitivt inget ovanligt, att spanska folkvalda har inställningen att de inte behöver dela med sig av information om det de i sin tjänsteutövning ägnar sig åt. I mängder av kommuner tvingas oppositionen, oavsett parti, att gå till domstol för att få insyn och tillgång till handlingar som berör kommunledningens agerande.

För oss som bedriver journalistik i Spanien är det en stor skillnad mellan den transparens som svenska myndigheter oftast har och den misstänksamhet med vilken man många gånger bemöts av både spanska myndigheter och företag. De flesta har alltid en utsedd talesman och ingen annan representant för organisationen eller företaget vågar yppa något, hur banal frågan än är.

Här berör vi även den sjukligt hårda hierarkin i spanska organisationer. Men det kan vi ta en annan dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar