30 juni 2011

Ifrågasatt samlevnad

San Sebastian 04

Valet av San Sebastián som Europeisk kulturhuvudstad är minst sagt kontroversiellt. En kandidatur som presenterades av den tidigare socialistledningen kommer nu att förvaltas av den styrande koalitionen Bildu. För vissa är detta början på slutet för den fanatiska baskiska nationalismen. För många andra dock, kort och gott slutet.

Ledmotivet för San Sebastiáns kandidatur har varit kulturell samlevnad. Detta ska nu förvaltas av en politisk grupp vars första initiativ har varit att ta bort kung Juan Carlos porträtt i fullmäktigesalen samt den spanska flaggan och vars yttersta strävan är att bryta sig ur Spanien. Inte undra på att att det är en svårsmält situation för många spanjorer, Till och med borgmästaren för rivaliserande staden Zaragoza Juan Alberto Belloch säger att han hade föredragit vilken som helst annan av de spanska kandidatsstäderna.

Samtidigt är det ofrånkomligt att om Baskien ska kunna gå in ett nytt skede och lägga årtionden av konflikter bakom sig måste den så kallade ”izquierda abertzale” ges en chans att visa att de är mogna att deltaga i det politiska livet. De måste dock naturligtvis moderera sin radikala framtoning.

Kulturhuvudstadskapet 2016 kan bli början på en efterlängtad försoning. Men det kan också bli så att Bildu förbjuds innan dess.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar