28 juni 2011

Trafiktendens med undantag


Igår inträffade en fruktansvärd trafikolycka i Marbella som krävde två människoliv. Ibland är olyckor oundvikliga, men med tanke på att det inträffat nästan identiska tragedier vid samma rondell tidigare är det lätt att tänka att olyckan kunde ha undvikits.

Spanien är inte bortskämt med positiva nyheter för närvarande, men ett viktigt undantag är olycksstatistiken på vägarna. Från att ha haft en av Europas värsta olycksindex ligger Spanien nu betydligt bättre än EU-genomsnittet, med 57 dödsoffer per miljon innevånare, mot EU:s 67.

Spanien har i dagsläget en dödsstatistik som motsvarar den från 1964. Det är bara det att den spanska bilparken nu är 15 gånger så stor som för 47 år sedan.

Den minskade olycksstatistiken är resultatet av en mängd faktorer, men det finns en som överglänser de andra. Det är poängkörkortet. Sedan systemet infördes vände statistiken nästan över natten och det fantastiska är att den fortsätter att sjunka. Det är i sin tur ett exempel på att även saker som förefaller omöjliga att uppnå faktiskt kan genomföras.

2 kommentarer:

  1. Poängkörkortet har ju varit en framgång både i Frankrike och Spanien. Det kanske är dags att exportera iden till Sverige?

    SvaraRadera
  2. Du har en poäng där, jonnyx! ;)

    SvaraRadera