17 juni 2011

Nyval bör inte avskrivas

Det är bråda tider i Spanien just nu och och så späckat med nyheter att det inte är lätt att hänga med. Dagligen är det folkprotester mot både regionalparlament, politiska makthavare och till och med kungafamiljen. Spanien befinner sig i en oviss situation där det inte ens avfärdas eventuellt nyval.

Regeringschefen Zapatero trodde att han genom att avisera att han inte ställer upp för omval skulle få viss arbetsro. Han tog miste. Inte nog med att både oppositionen och de internationella marknaderna fortsätter att pressa honom, nu höjs även röster inom det egna PSOE-ledet som kräver val redan till hösten.

Preliminärt ska parlamentsvalet hållas i mars nästa år. Alla opinionsundersökningar pekar på en svidande förlust för det regerande socialistpartiet. Många inom PSOE anser dock att det vore betydligt gynnsammare att kalla till nyval i exempelvis november. En av dem skulle enligt rykten vara PSOE:s inofficielle kandidat Rubalcaba själv.

Motiveringen skulle vara att i november har sysselsättningssiffrorna ännu inte fallit efter sommaren och dessutom skulle regeringen bespara sig fler impopulära besparingar före valet. Regeringstalesmän tillbakavisar kategoriskt möjligheten för ett nyval, men det vore inte första gången som de säger A och gör B.

Ett annat scenario vore att antingen PNV eller Coalición Canaria drar tillbaka sitt löfte om att stödja budgeten för 2012. Om det sker blir det omval under alla förhållanden.

Det blir ingen lugn sommar för regeringen och därmed inte heller för media.

Foto: PSOE

2 kommentarer:

  1. Jag tror nog att ett nyval eller ett val på ordinarie tid faktiskt inte spelar så stor roll för PSOE - de är rökta i vilket fall. Men ett nyval kan däremot vara negativt för Spanien - det ger negativa signaler till omvärlden.

    Det är nog så att det kan bli en mer turbulent sommar än vanligt, sen om alla media hänger med det återstår att se.

    Svenska media här på kusten brukar ju inte vara speciellt "verksamma" under sommaren, snällt sagt. Hur tänker Sydkusten göra i år, semester eller arbete också?

    SvaraRadera
  2. Hej jonnyx. Sydkustens hemsida kommer att uppdateras som vanligt varje dag och vi kommer i år även ute med ett nyhetsbrev första fredagen i augusti. I övrigt kommer vi att ägna sommaren åt att förbereda en ny version av tidningen, som kommer ut i början av september.

    SvaraRadera