26 juni 2011

Spansk talang på export

I skuggan av fotbollen är basket den största sporten i Spanien. Spanska ligan ACB rankas sedan flera år som den näst bästa i världen, på behörigt avstånd från amerikanska NBA. Ett flertal spanska spelare har tagit sig över Atlanten för att spela i NBA, främst Pau Gasol som gjort succé, vunnit två NBA-titlar och räknas idag till en av världens bästa basketspelare. Andra spanska spelare i USA är José Manuel Calderón, Marc Gasol och Rudy Fernández.

Nu är det också klart att Ricky Rubio reser över och kommer att spela i Minnesota Timberwolfes till hösten. Ricky Rubio är förmodligen den största baskettalangen som Europa producerat någonsin. Han debuterade i spanska ligan blott 14 år gammal och när Spanien vann EM för U-16 landslag var Rickys statistik under turneringen sanslös. Inte minst i finalen mot Ryssland där han gjorde 51 poäng, plockade ner 24 returer, delade ut 12 assists (poängpassningar) och stal bollen sju gånger.

Detta är statistik som går till historien och om man skall jämföra med fotboll kan det liknas vid att en fotbollspelare under en och samma match gör sju mål, tar bollen från motståndarna 42 gånger och dessutom räddar tre straffar..!

Ricky fyller 21 år i oktober och en vecka senare startar NBA-säsongen. En pojkdröm och en idrottssaga går i uppfyllelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar