14 juni 2011

Bristande hederlighet föder krisen

En färsk studie pekar precis på det fenomen som jag angav för en tid sedan på denna blogg, beträffande arbetslöshetssiffrorna i Spanien. Den svarta marknaden i landetx beräknas per 2008 ha uppgått till nära 24 procent av BIP och inte mindre än 2,5 miljoner personer kan vara yrkesverksamma, trots att de är registrerade som arbetslösa.

Om siffrorna stämmer skulle det betyda att arbetslösheten i verkligheten är hälften så stor som de officiella siffrorna antyder, alltså på 2,5 miljoner personer och drygt tio procent av den arbetsföra befolkningen. Det är fortfarande många som saknar jobb, men långt ifrån den katastrofsituation som råder officiellt.

Studien gäller för övrigt fram till 2008, det vill säga när krisen startade. Det är inte alls otänkbart att den svarta marknaden ökat under krisen.

Enligt studien skulle staten i genomsnitt förlora 31 miljarder euro om året i ej deklarerad skatt. Med andra ord skulle krisen i grunden vara löst, om den svarta marknaden skulle försvinna.

Dessa siffror borde leda till eftertanke, när många väljer att kritisera politikerna för allt elände.

1 kommentar:

  1. Det är klart att man skall kritisera politikerna, vilka skulle man annars kritisera? I en demokrati är det våra valda politiker om skall lägga lagar och förordningar så att grunden för oetiskt beteende minimeras. Den stora svarta marknaden är ett kvitto på att de har misslyckats / inte förstått in uppgift.
    Att helt få bort den svarta marknaden går givetvis inte (den finns i alla länder, Sverige inkluderat). Men den borde vara betydligt mindre och mer ljusskygg än vad den är. Detta är en uppgift som politikerna har att ta tag i. Media kan givetvis hjälpa till genom att sätta fokus på sådana här saker, och kanske också ställa politikerna till svars enligt känt skjutjärnsjournalistiskt mönster.

    SvaraRadera