08 juni 2011

Osämja efter valet

Striden mellan Don Quijote och väderkvarnarna har återuppstått i ny tappning, i La Mancha.

Maktskiftet i ett flertal spanska kommuner och regioner går allt utom smärtfritt tillväga. Värst är situationen i Castilla-La Mancha, där avgående PSOE helt brutit relationerna med tillträdande Partido Popular.

Castilla-La Macha är en av socialistpartiets historiska territorier där de regerat med egen majoritet närmast sedan Francos död. Makten där har varit så ingrodd att det säkert kostar mer än en regional PSOE-representant att smälta att de måste lämna över till Partido Popular.

Vinnarna i valet, ledda av PP:s generalsekreterare Dolores de Cospedal, har dock inte bidragit till att göra maktskiftet smidigare. Först förkunnade PP-talesmän att regionen befinner sig närmast i konkurs och få dagar senare riktades hårda anklagelser mot den avgående regionalstyrelsen om massiv stöld av offentliga handlingar.

Relationerna mellan PSOE och PP i regionen har nu brutits och räkna med en kylig ceremoni vid maktskiftet. Situationen kan upprepa sig på en rad olika håll där PP tar över efter PSOE och där risken är stor att de nya makthavarna kommer att förkunna att företrädarna kört ekonomin i botten, men undanhållit det för allmänheten.

För PSOE är detta en strategi av Partido Popular för att urskulda nedskärningar som partiet ska ha planerat en längre tid, men som de inte velat avslöja, med risk att förlora väljarsympatier.

1 kommentar:

  1. Jag är nog rätt så övertygad om att dokumentförstörarna går varma i de flesta spanska kommuner där det skall bli ett maktskifte.
    Trots det så kommer det garanterat fram ett stort antal lik ur garderoberna som de inte lyckas städa bort. Flest lik lär det nog finnas i de kommuner där det har varit samma parti vid styret i många år.

    SvaraRadera