05 juni 2011

Tiden läker ej alla sår

Den främsta Francosymbolen i Spanien är fortfarande föremål för stor kontrovers.

Diktatorn Francisco Francos mausoleum Valle de Los Caídos, norr om Madrid, är åter föremål för debatt. En utredningsgrupp ska inom fem månader presentera ett förslag om platsens framtida status, men det är troligt att resultatet rinner ut i sanden, då en trolig PP-regering nästa år kommer att förkasta initiativet.

Biskopssamfundet har redan lämnat gruppen. De konservativa ogillar alla planer på att ändra den nuvarande statusen som Francos mausoleum och en katolsk vallfärdsplats.

I den andra vågskålen finns anhöriga till de tusentals stupade republikaner som mot familjernas vilja ligger begravda på platsen. För Franco utgjorde Valle de los Caídos en försoningssymbol efter kriget, men för att bygga det brukades krigsfångar som tvingades arbeta under slavliknande förhållanden.

Kontroversen 36 år efter diktatorns död speglar ännu en gång att Spanien inte gjort upp med sin moderna historia och att tiden inte alls läker alla sår. När fascisterna vann inbördeskriget styrde de i Spanien på sina villkor i nästan 40 år. För att kunna återinföra demokratin i slutet på 70-talet valdes sedan modellen att inte gräva i det förgångna.

Gräva är dock bokstavligen det som många ägnat sig åt de senaste åren. Tiotusentals offer från inbördeskriget och Francoregimen hamnade i massgravar och deras barn och barnbarn kräver att få identifiera dem och kunna ge sina anhöriga en hedersam begravning.

Den spanska demokratiseringsprocessen blev ett föredöme för hela världen, men även solen har sina skuggor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar