16 juni 2011

Oönskade allierade

Missnöjesrörelsen 15-M har fått en lika oväntad som ovälkommen motståndare. Det rör sig varken om politikerna, bankdirektörerna eller polisens kravallstyrkor. Det är istället de radikala antisystem-grupperna som hakat på protesttrenden, men som är så våldsamma att de riskerar att radera all sympati som “The Spanish Revolution” kunnat väcka.

Exakt en månad efter missnöjesrörelsens födelse inträffade sammandrabbningar i Barcelona som aldrig skådats i demokratisk tid i Spanien. Hundratals demonstranter blockerade tillfarten till det katalanska regionalparlamentet i protest mot den bantade budget som skulle antas i kammaren. Många ledamöter som försökte komma fram attackerades med både ägg och målarfärg. Större delen av den katalanska regionalregeringen fick flygas in till parlamentet i polishelikopter.

Reaktionerna mot dessa kravaller har varit enhälliga i massmedia och hos allmänheten. Huvudargumentet är att oavsett om tusentals personer är missnöjda med systemet är de folkvalda framröstade av miljoner. Attacken mot dem är en attack mot samhället och det demokratiska systemet i allmänhet.

Just i Barcelona finns en växande grupp radikaler som förespråkar anarki och ockuperar fastigheter samt vandaliserar så snart tillfälle ges. Det har inte minst skett i samband med firandet av F.C. Barcelonas många titlar.

Missnöjesrörelsen 15-M har fortfarande inte utarbetat sin långvariga strategi, men först på agendan står nu att ta tydligt avstånd från dessa infiltrerade, våldsamma grupper. Om de misslyckas kommer revolutionen definitivt rinna ut i sanden.

Bild från tidningen ABC:s hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar