Principen att ta det säkra före det osäkra har kostat den spanska jordbrukssektorn miljontals euro. |
Informationssamhället vi lever i får ibland proportioner som är svåra att förutse och än svårare att kontrollera. Den spanska gurkkrisen visar på ett behov att att vara ytterst försiktig med den information som publiceras.
Vi vet nu att den allvarliga ehec-epidemin som skördat flera människoliv i både Tyskland och Sverige inte har sitt ursprung i spanska gurkor. Denna antyda från hälsovårdsmyndigheterna i Hamburg räckte för att ett flertal länder på bara ett par dagar skulle stoppa importen inte bara av gurkor, utan även en rad andra spanska grödor.
Det hann bara gå fem dagar mellan de tyska myndigheternas larm och den senare dementin. Det har dock varit tillräcklig med tid för att orsaka spanska jordbruket (liksom transportsektorn m m) mångmiljonförluster. Dessutom är den långsiktiga skadan svår att överblicka och reparera.
Reaktionen hos varje enskild individ är i sig förståelig och har nog inte ändrat sig anmärkningsvärt med tiden. Problemet är att vi aldrig tidigare tagit in så mycket information som nu och en liten detalj kan ändra miljoner människors konsumentvanor.
Vi har sett det med mul-och klövsjukan, med fågel- och svininfluensan, med galna-ko sjukan och nu med ehec-epidemin. I det senaste fallet med den särskilt olyckliga omständigheten att felaktiga uppgifter gått ut över en oskyldig sektor.
Människor kommer även fortsättningsvis vara räddhågsna och välja att ta det säkra före det osäkra. Därför måste kraven vara hårdare än någonsin på myndigheterna och deras rapporter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar