15 juni 2011

Ekonomisk dubbelmoral

Partido Popular har hållit sig i lä under större delen av den ekonomiska orkanen. Åtminstone hittills. De får dock dra åt remmarna på mössan för allt pekar på att PP snart får ta över rodret på den spanska skutan och att döma av hur de styrt i olika städer och regioner är det risk för styv kuling.

Det ledande oppositionspartiet har inte varit nådigt i sin kritik av regeringens ekonomiska politik. Allt har varit fel enligt PP, oavsett om regeringen försökt bemöta arbetslösheten med investeringar och när den sedan tvingades till omfattande besparingar.

Många har anklagat Partido Popular för att kasta stenen och gömma handen. De har hittills inte uttryckligen förklarat hur de själva skulle sköta finanspolitiken och än mindre på vilka områden de skulle göra sina besparingar. Om man däremot tar en titt på de områden där Partido Popular regerat sedan länge är facit inte särskilt övertygande.

I dagarna släpptes siffror för de ledande spanska stadskommunerna och tre av de fem mest skuldsatta har styrts i åratal av Partido Popular. De är Málaga, Valencia och Madrid, Huvudstaden är inte bara störst i Spanien utan dess skuld är också fem gånger så stor som tvåan Barcelonas och svindlande drygt sex miljarder euro.

Nu har oppositionsledaren Mariano Rajoy lovat sträng sparsamhet i den offentliga förvaltningen. Bättre sent än aldrig, kan man tycka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar