13 juni 2011

Livat värre i fullmäktige


Det var livat värre 11 juni när de drygt 8 100 borgmästarna i Spanien valdes. Befolkningen fick säga sitt 22 maj, men i de kommuner där det inte uppnåddes egen majoritet avgjordes maktfördelningen av mer eller mindre obskyra uppgörelser.

I år har vi varit relativt förskonade från misstänka mutfall, där invalda ledamöter plötsligt stött motståndarkandidater, samtidigt som de fått en förtroendeplats och en okänd mängd andra favörer. Det betyder dock inte att omröstningarna saknat kontroverser.

I ett 50-tal kommuner har PP kunnat ta makten från PSOE, tack vare stöd från ledamöterna för vänsterkoalitionen Izquierda Unida. Detta trots att partiledaren Cayo Lara under valkampanjen svurit att de inte skulle öppna dörren för PP någonstans. Lokala vänsterledamöter har dock valt att rösta efter sitt samvete istället för efter partidirektiven, då de känner att det mest röstade partiet förtjänar makten.

Även PSOE har drabbats av trots, både på Kanarieöarna och i exempelvis Almunécar, där PP kommit till makten. Socialistledamöterna riskerar nu att prickas för att de röstat på PP. Ordet dubbelmoral ligger nära till hands, mot bakgrund av att socialisterna regerar i Baskien tack vare stöd från Partido Popular.

För första gången regerar den radikala baskiska vänstern i en provinshuvudstad, nämligen San Sebastián, förutom i ett hundratal andra baskiska kommuner. Nu blir det upp till bevis om radikalerna verkligen omfamnar de demokratiska principerna, eller om vi står inför en ny version av det förbjudna Batasuna.

Mest intressant ska det dock bli att se hur Partido Popular förvaltar den bredaste makten som något parti haft sedan Francos död. Nu fungerar det inte längre att skylla alla olyckor på PSOE och det återstår att se om PP kan försvara sina opinionssiffror när de nu själva tvingas stå till svars.

Foto: PP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar