02 juni 2011

Juan Carlos surnar till

Kung Juan Carlos gillar inte att det spekuleras kring hans hälsa. Fotot tog jag i Svenska ambassaden i Madrid för drygt ett år sedan.

Det har talats mycket om kungen i Sverige de senaste dagarna. Den spanske monarken Juan Carlos har en helt annan situation, där en övervägande majoritet av spanjorerna beundrar och är tacksamma för hans personliga instats för demokratiseringen i Spanien. Juan Carlos är en öppen och mycket skämtsam person. Därför är det särskilt anmärkningsvärt när han härom dagen reagerade med irritation mot pressen.

Det har nyligen blivit känt att den spanske kungen måste operera sig de närmaste dagarna, på grund av ledbesvär som hindrar honom från att gå ordentligt. (Den här bloggen aviserade om detta redan för ett par veckor sedan!) Besväret uppges ha grund i gamla skidåkningsskador.

Vid en tillställning i kungapalatset i veckan frågade journalister monarken om hans hälsa och Juan Carlos svarade först skämtsamt “bedrövligt... bedrövligt...” Plötsligt tände han dock till och sade att “vad ni helst vill är att jag dör och att det växer ett träd ur min kropp”.

Luften gick fullständigt ur journalisterna och Juan Carlos själv märkte nog att han tappat humöret, då han senare närmade sig pressuppbådet igen och försökte lätt upp stämningen. Kungens upprördhet grundade sig av allt att döma i spekulationerna kring hans hälsa, men rent objektivt har medierna inte varit så respektlösa att det motiverar någon irritation.

En helt personlig tolkning är att kungen faktiskt börjar få ålderskrämpor och att detta retar monarken lika mycket, som det faktum att det börjar bli uppenbart även för pressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar