24 maj 2011

Avgiftsfri sjukvård kostsam

Den spanska offentligvården håller en hög standard, men är också mycket kostsam för landstinget.


En färsk rapport från OECD gör gällande att sjukvården i Spanien kostar onödigt mycket. Hela 16 miljarder euro skulle kunna sparas utan att det påverkar vården, enligt organisationen.

Det som är mest omdebatterat beträffande sjukvården i Spanien är att den missbrukas. I och med att offentligvården är avgiftsfri är det många som utnyttjar systemet så mycket de kan och akutmottagningarna är ofta överbelamrade av patienter med lindriga blessyrer.

Under lång tid har även de flesta mediciner som ordinerats av läkare varit gratis. På den fronten har myndigheterna dragit åt kranen de senaste åren och många mediciner har strukits från gratislistan. Andra är subventionerade, men har åtminstone en symbolisk kostnad för användaren.

Den avgiftsfria sjukvården är en helig ko i Spanien, som få hittills vågat ifrågasätta. Nyligen kunde vi dock höra hur regionalpresidenten i Murcia Ramón Luís Valcárcel efterlyste en debatt om symboliska avgifter, då han menar att det nuvarande modellen är ohållbar.

Offentligvården i Spanien administreras numera av varje enskild region. Den utgör den största utgiftsposten och de flesta landsting dras med enorma underskott. I takt med att svångremmen dras åt ytterligare för att sanera den spanska ekonomin lär vi se en ökad debatt om avgifter inom offentligvården.

Men det är klart, att om det finns 16 miljoner euro att spara bara genom effektivisering har man kommit en bra bit på vägen.

1 kommentar:

  1. "Om besparingar skulle innebära en lägre personaltäthet och sämre tillgänglighet, så föredrar jag personligen en patientavgift. Vi skall vara rädda om den fantastiska sjukvård som finns i Spanien idag." - Barbro Sändh

    SvaraRadera