27 maj 2011

PSOE:s framtid höljd i dimma

Chacón lämnar vägen öppen för Rubalcaba. Foto: PSOE
Socialistpartiet har alltid utgivit sig för att vara ett föredöme för intern demokrati och missar inget tillfälle att jämföra med hur PP-ledaren Mariano Rajoy handplockades av sin företrädare José María Aznar. Beskedet igår av försvarsministern Carme Chacón att hon inte ställer upp i det planerade primärvalet för att efterträda Zapatero, har dock väckt många frågetecken kring hur det egentligen ligger till med denna demokrati.

En oväntat het debatt om maktskiftet i socialistpartiet har blossat upp, i kölvattnet efter valförlusten i söndags. Flera PSOE-företrädare har ifrågasatt Zapateros beslut att välja efterträdare genom primärval, som PSOE har mycket negativa erfarenheter av. De senaste två primärvalsvinnarna noterade i söndags urusla resultat i Madridregionen respektive i Barcelona stad.

Den baskiske regionalpresidenten Patxi López är en av dem som förespråkar en partikongress, framför primärval. Argumenten är dels att PSOE behöver en grundläggande förändring av sitt program och dels ett skifte inte bara på posten som kandidat till regeringschef. Dessutom skulle partiet i en kongress bättre kunna styra vem som blir Zapateros efterträdare.

En kongress tillbakavisas kategoriskt av Zapatero, som paradoxalt nog själv valdes till posten i en sådan. Han står fast vid primärvalsmodellen, även om Chacóns tillbakaträdande antyder något annat. Det ser nu ut som om inrikesministern Alfredo Pérez Rubalcaba blir den enda kandidaten att efterträda Zapatero och därmed skulle det varken krävas primärval eller någon kongress.

Debatten lär inte vara över. Många inom PSOE ogillar att reformen av partiet ska ledas av en person som är något uppe i åren och som var minister redan med Felipe González. Andra, som talmannen i parlamentet José Bono, kritiserar att det läggs så mycket energi på tronföljdsdebatten, när prioriteringen borde vara den ekonomiska krisen.

Nu spekuleras det kring hur stora påtryckningar Chacón utsatts för, i syfte att undvika flera kandidater. Det finns en annan intressant tolkning också. Det är inte helt otänkbart att Chacón väljer att låta Rubalcaba ta den väntade valförlusten nästa år och att hon åter träder in på arenan när stormen i partiet ebbat ut.

1 kommentar:

  1. Ibland märks det rätt tydligt att Spanien är relativt sett, en ung demokrati. Demokratin sitter inte speciellt djupt, utan verkar vara mer som en tunn fernissa.

    SvaraRadera