11 maj 2011

Tonen skärps i valkampanjen

Röstsedeln har anlänt och tonen skärps i valkampanjen ju närmare vi kommer 22 maj.

I dagarna har röstkortet anlänt med posten. Den 22 maj är det val i samtliga drygt 8 000 spanska kommuner, som i sin tur avgör maktfördelningen i landets 52 provinsstyrelser. Dessutom är det regionalval i flera viktiga autonomier som Madrid, Valencia, Castilla-La Mancha och Kanarieöarna.

Opinionsundersökningarna spår ett katastrofval för socialistpartiet PSOE, som får lida sviterna av den ekonomiska krisen. Det ledande oppositionspartiet Partido Popular kan för första gången ta makten i exempelvis Castilla-La Mancha och de häller salt i såren genom att försöka förvandla lokalvalen till en misstrondeomröstning mot centralregeringen.

Det har fått effekt åtminstone på flera av socialistpartiets egna kandidater. I Katalonien har man bett att slippa regeringsrepresentanter i sina valmöten och även regionalpresidenten i Castilla-Mancha José Antonio Barreda undviker att visa sig med några ministrar.

Som vanligt i spanska val börjar kandidaterna dra ut gamla spöken ur garderoben, i sin iver att locka till sig röster. Tidigare regeringschefen Felipe González hotar med allvarliga konsekvenser om extremhögern (PP) kommer till makten och förre regeringschefen José María Aznar har som vanligt inte bitit sig i tungan när han menar att socialisterna fört Spanien ned i fördärvet.

Inget nytt under solen alltså. Räkna med fler tjuvnyp ju närmare valet vi kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar