25 maj 2011

Lite för bra resultat

Regera eller inte regera, det är PP:s dilemma just nu.

Partido Popular gjorde som bekant sitt bästa kommun- och regionalval någonsin, men nu finns farhågor inom partiet för att resultatet var lite för bra. Motiveringen skulle vara att socialistpartiet nått botten och att rivalen nu har tio månader på sig att samla sina krafter till parlamentsvalet i mars.

Det ledande oppositionspartiet har ett dilemma som kanske inte är det man omedelbart föreställer sig efter en jordskredsseger. Opinionsundersökningarna har länge pekat på ett maktskifte nästa år, men resultatet i lokalvalen kan leda till förändringar. Det är visserligen inte troligt att PSOE hinner ta in det stora försprång som PP samlat på sig, men däremot skulle de konservativas egna majoritet kunna vara i fara.

Den risken skulle förklara varför Partido Popular är så ivriga att kalla till nyval. Ju förr spanjorernas kallas till valurnorna igen desto bättre resultat väntas PP få.

Men här tillkommer ett annat problem. Den spanska ekonomin är fortfarande mycket svag och det återstår fortfarande många tuffa månader innan vi ser en eventuellt återhämtning. Ju tidigare PP kommer till makten desto mer impopulära beslut kommer de tvingas ta. Det skulle i sin tur förklara varför de inte presenterar ett misstroendevotum en gång för alla.

Gissa om de är rådvilliga just nu på PP:s högkvarter vid Calle Génova i Madrid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar