14 maj 2011

Spanska medier pekar finger

Spaniens ledande sporttidning Marca menade att Marta Domínguez´ sportslighet varit en stor lögn.

(Bloggen kunde tyvärr ej uppdateras igår p g a driftsstörningar på hemsidan.)

Spaniens friidrottsdrottning Marta Domínguez ser ut att undgå åtal i den stora dopinghärvan ”Vinthund” (Galgo). Utredningsdomaren har vid två tillfällen fattat beslut som tyder på att VM-mästaren på 3 000 meter och tidigare vice ordföranden i spanska friidrottsförbundet kan vara oskyldig till den påstådda dopinghandeln.

Även om åtalet slutligen läggs ned är skadan redan gjord och Marta får tyvärr ställa in sig på att vara fortsatt misstänkt av en stor del av allmänheten. ”Ingen rök utan eld” är förmodligen ett uttryck som inte föddes i Spanien, men som mycket väl hade kunnat göra det.

Det är anmärkningsvärt hur spanska medier omedelbart pekar ut individer i samband med utredningar. Det kan vara mer förståeligt när det är fråga som särskilt kända personer, men även när det är vanliga individer publiceras både deras namn och andra personliga uppgifter så snart de blivit gripna. Ibland släpps de efter förhör och inget åtal inleds ens, men de har redan stämplats som brottslingar av allmänheten.

Det gör inte saken bättre att det ofta finns grupper som spyr galla över misstänkta och förmodligen skulle lyncha dem, om de fick tillfälle. I samband med inte minst våldsbrott ser man alltid en stor folkskara utanför häktet som skriker efter rättvisa och ser ut att vilja slita de misstänkta i stycken.

Spansk media verkar fullständigt oberörd inför detta fenomen. Inte ens när det visade sig att en av Spaniens mest hatade kvinnor, Dolores Vázquez misstänkt och dömd för mordet på La Cala-flickan Rocío Wanninkhof, visade sig vara oskyldig tog media lärdom. Tvärtom tog det bara timmar efter att en ny misstänkt i samma mål gripits innan hans namn och foto publicerades. Att han, Tony King, senare dömdes för flera flickmord har inget med saken att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar