05 maj 2011

Kungen tvingas delegera på kronprinsen

Juan Carlos I av Spanien har hunnit fylla 73 år och tvingas nu trappa ned på sina åtaganden, av hälsoskäl.
Spaniens kung Juan Carlos hälsa blir allt sämre och flera av hans ansvarsområden överförs nu permanent till kronprinsen Felipe. Spanska kungahuset är som regel mycket förteget om kungafamiljens privatliv, men spekulationerna om kungens sviktande hälsa har ökat. För exakt ett år sedan tvingades han genomgå ett ingrepp, där en knöl opererades bort i kungens ena lunga och han var sedan konvalescent i flera veckor.

Vid kungens senaste framträdanden har det varit uppenbart att han har svårigheter både att gå och stå upprätt längre stunder. Dessutom har han sista tiden burit ett ganska ovårdat skägg, som enligt kungahuset beror på hudexcem.

Enligt tidningen El Confidencial har det beslutats att kronprinsen Felipe i fortsättningen kommer att ansvara för alla institutionella kontakter med försvaret. Juan Carlos kommer dock tills vidare att kvarstå som högste överbefälhavare.

Drottning Sofia har också fått en mer framträdande roll, i takt med att kungen syns mindre offentligt. Den spanske monarken, omtyckt av majoritet av befolkningen - även republikaner - har hunnit fylla 73 år. Hans son, kronprinsen Felipe, anses vara den akademiskt mest förberedde arvtagaren till spanska tronen någonsin, men hittills vågar ingen spekulera kring en eventuell abdikation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar