18 maj 2011

Revolterna når Spanien

Det finns onekligen likheter mellan revolterna i arabländerna och de pågående manifestationerna i Madrids Puerta del Sol.


Tusentals ungdomar har förskansat sig vid Puerta del Sol i Madrid och det som såg ut att vara en enskild demonstration i söndags kan nu växa sig till en folkrörelse. Via de sociala nätverken har allmänheten kallats att protestera mot det politiska och ekonomiska systemet och jämförelser görs med majrevolten 1968.

Det är fortfarande tidigt att avgöra om den nya rörelsen får fäste, men det finns onekligen grogrund i den värsta ekonomiska krisen på nära hundra år. Ungdomarna i det demokratiska Spanien hade vant sig vid ett stort materiellt välstånd och den första reaktionen på krisen var apati och den så kallade ni ni-generationen. Nu verkar det dock komma en reaktion och även om skillnaden mot arabländerna är stor, så kan detta vara början på en allmän revolt mot etablissemanget.

I skrivande stund är Madrids Puerta del Sol ockuperat. Hoppingivande är att sammankallarna tar avstånd från alla former av våld. Återstår att se om myndigheterna vågar utrymma torget igen, eller om de ligger lågt inför valet på söndag.

1 kommentar:

  1. Jag förstår fullt ut om det finns ett allmänt missnöje mot politikerna. Det verkar som om många politiker ger sig in i politiken bara för att få fördelar för sig själv och sina släktingar. Detta oavsett politisk färg.
    Det blir ju inte bättre av att många politiker är för dumma för att hålla sitt tvivelaktiga agerande dolt.

    SvaraRadera