07 maj 2011

Genuin feria i ”fel” månad

Foto: Catharina Hådell
Just nu pågår den mest genuina av alla andalusiska ferior, den i Sevilla. Den traditionella bilden av en spansk folkfest, med hästar, kvinnor i flamencodräkter, festtält och tjurfäktningar har sitt ursprung i den andalusiska huvudstaden. Inte för intet kallas den traditionella feriaklänningen för ”traje de sevillana”, liksom den glada flamencoformen som dansas för ”sevillanas”.

Foto: Catharina Hådell

Som traditionen bjuder festas det nu dag som natt i en veckas tid, både i det enorma feriaområdet i Sevilla, som i traditionella flamencokvarter som Triana. Varje eftermiddag är det tjurfäktning i arenan ”La Maestranza”, där det historiska i år inträffade att en tjur benådades. Det har endast skett i den arenan, den näst finaste i världen, tre gånger.

Foto: Catharina Hådell

Många saker följer den månghundraåriga traditionen, till och med att det föll en regnskur invigningsdagen. Andra saker skiljer sig från normalt. Ett av dem är att ferian, som populärt kallas ”La feria de Abril” (aprilferian) i år på grund av den sena påsken hålls i sin helhet i maj. En annan nyhet är att det är första gången som det råder rökförbud i alla festtält ”casetas”, enligt den nya lagen vid årsskiftet.

Foto: Catharina Hådell

Visste du förresten att ordet ”feria” egentligen betyder mässa? De årliga festligheterna i de andalusiska samhällena växte fram i samband med de viktiga boskapsmässorna. Människor från när och fjärran samlades för att idka handel och då passade man också på att festa. Med åren försvann handeln, men festen och namnet - la feria - lever vidare!

(Bilderna är tagna vid årets feria. Stort tack till fotografen Catharina Hådell.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar