10 maj 2011

Spanjorer lovliga byten

Regeringens hantering av kapningen av fartyget Alakrana utanför Somalia har gjort spanska medborgare till lovliga byten.

En dom i federala domstolen Audiencia Nacional bekräftar det som många misstänkt länge. Socialistregeringen betalade mellan fem och tio miljoner euro i lösensumma för den kidnappade besättningen på fiskefartyget Alakrana, även om ministrarna fortfarande förnekar detta. Det är dock varken första eller sista gången som den nuvarande regeringen ser ut att ha tagit den säkraste men mest kortsiktiga vägen ur en kidnappningskris.

Det galiciska fiskefartyget kapades av somaliska pirater i Indiska Oceanen i oktober 2009 och sammanlagt 36 besättningsmän, 16 av dem spanjorer, hölls som gisslan i 45 dagar. Kaparna lämnade slutligen fartyget, men allt pekade på att det skedde efter att de fått en ansenlig lösensumma. I samband med frisläppandet hade spanska flottan flera av kaparna inom skotthåll, men de fick tydliga order att låta dem gå.

Representanter för regeringen, med dåvarande vice regeringschefen María Teresa Fernández de la Vega, använde en mängd förskönande omskrivningar för att förneka att myndigheterna skulle ha betalat någon lösen. Domen mot två av kidnapparna finner det dock styrkt bortom allt tvivel att myndigheterna visst betalat.

Det tog mindre än två månader efter frigivningen av Alakrana innan spanska medborgare på nytt kidnappades. Denna gång var det tre katalanska hjälparbetare som togs till fånga i Mauritanien, av en fraktion av Al Quaida. Två av dem släpptes först nio månader senare och även denna gång efter en uppenbar betalning av lösensumma.

I skrivande stund är två spanska skeppare tillfångatagna sedan en dryg månad i Somalia. Många platser i världen är i dagsläget farliga för utlänningar, men det förefaller som om den spanska regeringens eftergivenhet har gjort spanska medborgare till ett särskilt lovligt byte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar