23 maj 2011

Tankar kring valet

Har Partido Popular noterat sina bästa resultat någonsin på egna meriter, eller tack vare PSOE:s fall? Foto: PP


Dagen efter ett val är det ganska fascinerande att se hur många tolkningar somliga förståsigpåare gör av folks val av en enskild röstsedel. Sydkusten ska väl inte vara sämre, så här kommer några frågeställningar kring gårdagens resultat i Spanien:

EGNA MERITER?
Är det verkligen Partido Populars förtjänst att de gjort sitt bästa lokalval någonsin? PP har visserligen fått 400 000 fler röster än förra gången, men PSOE har förlorat 1,5 miljoner röster.

KANDIDATER ELLER MARIONETTER?
När väljarkåren ombeds rösta på en eller annan lokal partilista så röstar tydligen de flesta avhängigt av vad de tycker om centralregeringen. När den slutsatsen dras känns det som om det är ovidkommande vilka kandidaterna egentligen är.

DUBBELMORAL
José Luís Rodríguez Zapatero var inte kandidat i någon kommun eller region, men ändå skalderade PP-anhängarna vid Calle Génova att han borde avgå. Det är för övrigt samma anhängare som sett Mariano Rajoy förlora båda de parlamentsval där han varit huvudkandidat, men han är fortfarande kvar på balkongen.

VEM ÄR DET SOM INTE FATTAR?
Zapatero sade på valnatten att de inte lyckats förankra regeringens beslut hos en stor del av allmänheten. Hur kan han vara så säker på att allmänheten inte tvärtom förstått precis regeringens agerande och kategoriskt motsatt sig det?

LITE SVINDEL HELT OK
Resultatet i Valenciaregionen visar ännu en gång att du kan vara hur skum politiker som helst. Så länge oppositionen är oduglig kan du lita på att sitta kvar vid makten (Vi som bott i Marbella några år vet precis hur det kan gå till).

SNOPET 1
Den romantiska rörelsen 15-M eller “Spanish revolution” skalderade mot det politiska etablissemanget. Resultatet blev stigande valdeltagande och rekordval för PP.

SNOPET 2
Baskiska PNV åberopade att koalitionen Bildu skulle tillåtas ställa upp i valet. Resultatet blev att Bildu fick fler mandat än PNV själva.

BÄSTA VALKAMPANJEN
Den radikala baskiska vänstern har aldrig fått så många röster tidigare i ett val. Hur många röster hade de fått om politikerna, domstolarna och massmedia inte ägnat dem total uppmärksamhet i flera månader inför valet.

SLÖSERI MED ENERGI 1
PSOE:s kandidater på regional- och kommunnivå i Madrid stod för nya floppar. Kan socialisterna inte bara låta bli att ställa upp i huvudstaden och använda sin energi på ett bättre sätt?

SLÖSERI MED ENERGI 2
PSOE:s kandidat i Marbella stod för en ny flopp. Hänvisar till ovanstående punkt.

3 kommentarer:

  1. För mig är det fullständigt obegripligt att i ett land där klimathotet är en av de saker som folk är mest rädda för, miljöpartierna uppenbarligen inte ses som något att räkna med över huvudtaget. Att Spanien är en tvåpartistat känns inte precis som partiernas fel utan det verkar som att många inte vill ta steget att rösta på någon annan för att det ändå inte ger resultat i form av mandat i kommunfullmäktige.

    Angående Snopet 1 så var även antalet blankröster rekordmånga, en miljon, det måste ju vara en rejäl känga för alla etablerade partier.

    SvaraRadera
  2. Spanjorer röstar traditionellt på starka, tillförlitliga ledare. Det är därför många borgmästare kan sitta så länge vid makten, trots diverse skandaler.

    Antalet blankröster var i praktiken drygt 550 000 (resten var ogiltiga röster). Det är visserligen många, men kanske inte den folkrörelse som många hoppats på.

    Miljöfrågor är för övrigt fortfarande ett underutvecklat tema i Spanien.

    SvaraRadera
  3. Jag tror att det är tre huvudsakliga skäl till valresultatet.

    1, Den ekonomiska krisen - sittande regering får alltid klä skott för när det går dåligt. Detta oavsett om de kan reellt påverka skeendet eller inte. Detta slår givetvis igenom på både regional och lokal nivå.

    2, Regeringen Zapateros misstag - det är ett faktum att krisen negligerades i början vilket gjorde att åtgärderna när de väl sattes in blev hårdare än de skulle blivit om det hade tagits tag i direkt.

    3, Många PSOE väljare hade orealistiska förväntningar på vad Zapatero skulle kunna åstadkomma. De är nu grymt besvikna och röstar därför nu på något annat parti.

    Vad gäller klimathotet och miljön så är det något som de flesta spanjorer ser som mycket underordnat. Det allt överskuggande bekymret för de flesta är arbetslösheten. Alla, utan undantag har vänner som är arbetslösa, även jag.
    Till syvende och sist är det pengar i fickan och mat på bordet som räknas....

    SvaraRadera