30 maj 2011

Nationalsport med all rätt

Barcelona representerar de främsta klubbframgångarna i Spanien just nu, men riksfotbollen i sin helhet är den bästa någonsin. Foto: Brenpac

Idag är det stor baksmälla i Barcelona. Det har visserligen gått två dygn sedan Barças fantastiska Champions League-triumf (den tredje på sex år), men igår var det eriksgata i den katalanska huvudstaden, med stor avslutningsfest i stadion Camp Nou som inkluderade uppträdande av den colombianska världstjärnan Shakira (som bekant flickvän till mittbacken Piqué).

Barcelona har förtrollat en hel fotbollsvärld denna säsong med sitt skönspel och uppvisningen mot Manchester United i lördags var verkligen pricken över i. Som Barça-fan sedan barnsben vill jag dock vara generös i detta triumfens ögonblick och tillägna meriten för fotbollens utveckling i Spanien även till Real Madrid och de övriga klubblagen.

Spansk fotboll har genomgått en formidabel förändring de senaste åren. La Liga är sedan flera säsongen den högst rankade i världen och den liga som samlar absolut flest stjärnor. Visst kan man diskutera de astronomiska summor som fotbollen rör, men det går inte att förneka den markanta kvalitetshöjning som följt med.

Jag minns tydligt när jag i mitten på 80-talet vistades i Madrid och spelade på stryktipset varje vecka. Ungefär hälften av de tio matcherna i varje omgång brukade sluta 0-0 och det var en präktig sensation om någon noterade mer än två mål. Dessutom var bortasegrar ytterst ovanliga.

På landslagsnivå kan en spansk fotbollssupporter inte glömma mängder av fiaskon, från det egna fotbolls-VM:et 1982 och framåt. Nu är dock Spanien både europamästare och världsmästare och Barcelona är inte bara det bästa klubblaget i världen utan förmodligen det bästa fotbollslaget genom alla tider.

Fotbollen har aldrig förtjänat så mycket att vara Spaniens nationalsport som idag.

2 kommentarer:

  1. Cool det finns faktiskt några bra saker om det här inlägget några avmina vänner kan finna denna är relevant, kommer att skicka dem enlänk, många tack ...konferensresa till barcelona

    SvaraRadera
  2. Roligt att höra John. Dina vänner är välkomma till bloggen!

    SvaraRadera