26 maj 2011

Carnero ger igen

SNOPET  Trots att Enrique Moya noterat ett rekordresultat i valet förlorar han makten i Benalmádena.

En av de stormigaste kommunerna förra mandatperioden på Costa del Sol var Benalmádena och mycket tyder på att schismerna kommer att fortsätta. Detta efter att  socialisten Javier Carnero lyckats återta makten, trots ett mycket dåligt valresultat.

En trepartiöverenskommelse mellan PSOE, Izquierda Unida och lokalpartiet UCB bäddar för ett maktskifte. Få hade föreställt sig att Partido Populars Enrique Moya skulle förlora makten, då han noterat partiets bästa resultat någonsin och fick överlägset flest mandat, elva mot PSOE:s sju. PP var dock två mandat från egen majoritet.

Det ligger inte så lite hämnd i agerandet, då Moya fråntog Carnero makten strax efter förra valet, genom en flerpartikoalition som möjliggjorde ett misstronendevotum

I Spanien debatteras ofta om det inte alltid borde vara det mest röstade partiet som borde regera. Det ifrågasätts inte minst av Partido Popular, som i många kommuner och regioner ofta är det enskilt största partiet, men där vänsterpartierna tillsammans ofta säkrar sig makten.

Partido Populars dilemma är att de står ensamma till höger på den politiska skalan och att de därför saknar naturliga koalitionspartners. Dessutom gör bristen på utpräglade högerpartier att PP får en extremstämpel på sig, som väcker stort motstånd hos övriga partier.

Spanjorernas ogillande av koalitioner grundar sig också i att partierna sällan lägger korten på bordet och ingår allianser inför valet. Överenskommelserna görs vid förhandlingsbord först när valresultatet är klart, vilket av många ses som en odemokratisk handling.

Nyckeln till makten i Benamádena ligger nu hos UCB och det finns inga garantier för att vi inte får se en ny misstroendeomröstning i kommunen de närmaste fyra åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar