23 maj 2011

Inte lätt att ta nya tag

Fotografiet från socialistpartiets valnatt avskriver på ett bräde en mängd eventuella kandidater att efterträda Zapatero. Foto: PSOE


Resultatet i gårdagens kommun- och regionalval var ännu sämre än vad socialistpartiet PSOE själva hade diskonterat. Om regeringen hade minsta förhoppning om någon ljusglimt som kan vända opinionsundersökningarna till parlamentsvalet nästa år, så borde denna vara bortblåst vid det här laget.

Redan idag inleds processen för att välja en efterträdare till José Luís Rodríguez Zapatero som socialistledare. Det är ingen uppmuntrande uppgift att ta över rodret på en skuta där vattnet redan går upp till vaderna. Zapatero har försökt hjälpa så gott han kan genom att axla största möjliga delen av ansvaret själv, så även igår kväll när han talade på valnatten.

Minst lika intressant som Zapateros framträdande var att se vilka som var hans vapenbärare i detta förlustframträdande och inte minst vilka som inte stod vid hans sida. De som valde att dra det tunga lasset tillsammans med regeringschefen och som därmed torde kunna avskrivas från listan över möjliga efterträdare, var finansministern Elena Salgado, näringsministern José Blanco, socialministern Leire Pajín, tredje vice regeringschefen Manuel Chaves och PSOE:s talman i parlamentet José Antonio Alonso.

De två hetaste kandidaterna att ställa upp i det kommande socialistiska primärvalet, Alfredo Pérez Rubalcába och Carme Chacón, var inte på plats i natt. Frågan är om någon mer längre är intresserad av posten, efter gårdagens katastrofval.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar