12 maj 2011

Den skakande sanningen

Så sent som i aprilnumret av Sydkusten berördes jordbävningsrisken i Spanien. Igår inträffade det kraftigaste skalvet på 30 år, i Lorca.


Igår skakade marken i sydöstra Spanien som den inte gjort på 30 år. Det är mindre än två månader sedan som Sydkusten publicerade en artikel om jordbävningsrisken i landet. De två skalven i Lorca var visserligen kraftiga, men förödelsen anses ändå vara orimligt stor, med bland annat åtta dödsoffer som följd.


Bli inte förvånade om det kommer att uppdagas omfattande fall av byggfusk. Byggboomen i Spanien har haft förödande konsekvenser för ekonomin och den nuvarande arbetslösheten, men vi har säkert inte sett alla negativa konsekvenser ännu. I slutet av 90-talet och början av 2000 var byggtakten frenetisk, då alla ville smida så länge järnet var varmt. Slarviga konstruktioner märks i dåligt installerade eluttag, strömbrytare och liknande. Men slarvig grundkonstruktion och kanske till och med direkt fusk upptäcks inte vid första anblicken.

Samtidigt får debatten om kärnkraften och dess risker nytt liv. Det är en debatt som inte borde behöva kraftiga skalv om människotragedier för att hållas levande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar