22 maj 2011

Missnöjet ställs på prov

Idag går spanjorerna till val. Partido Populars väntade jordskredsseger kan grumlas av missnöjesaktionerna den senaste veckan.


Idag är det kommunval i hela Spanien, liksom regionalval i alla autonoma regioner utom Andalusien, Katalonien, Baskien och Galicien. Många viktiga poster ska utses och valet har fått en mycket oväntad aspekt genom missnöjesaktionerna runt om i landet.

Anhängarna av ”The Spanish Revolution” eller ”Movimiento 15M” har utövat passivt motstånd under helgen, för att inte ge ordningsmakten argument att ingripa. Det är dock mycket möjligt att deras aktion den senaste veckan tänt en gnista som kan få oväntade konsekvenser på valresultatet.

Officiellt stödjer ”de missnöjda” (los indignados) ingen politisk åskådning. Deras motstånd mot det politiska etablissemanget kan dock i första hand slå mot de etablerade partierna, främst Partido Popular och PSOE. Det skulle innebära att småpartierna kan få ett uppsving som i sin tur innebär maktfördelningar som inga opinionsundersökningar förutsett.

Det vore inte första gången som en oväntad händelse kastar om det väntade resultatet i ett spanskt val. Minnet är fortfarande färskt av hur Partido Popular förlorade makten i parlamentsvalet 14 mars 2004, bara tre dagar efter det största terroristattentatet någonsin i Europa, som skördade 191 människoliv i Madrid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar